top of page
  • Writer's pictureDr. Özge Tarhan

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Updated: May 16, 2023

Rinoplasti ya da septorinoplasti ameliyatı sonrası dönemde iyileşme her kişide ufak değişiklik ve farklılıklar göstermekle beraber yapılması gereken şeylerden genel olarak bahsetmek isterim.

Öncelikle doktorunuz tarafından önerilen medikal tedaviyi doğru ve uygun kullanmalısınız. Burun ameliyatları görece olarak düşük riskli ameliyatlar olarak tanımlanmasına rağmen enfeksiyon, kanama gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan kaçınmalı ve sık sık dinlenebileceğiniz bir ortam yaratmalısınız. İlk 48 saat aralıklı olarak buz uygulamak şişlik ve morarmaları azaltacaktır. Buz uygularken aralıklı olarak uygulamak ve direkt cilde temasından kaçınmak önemlidir. Temiz bir bez veya kağıt mendil kullanarak cildinize doğrudan temasını engelleyebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız buz küpleri kullanabileceğiniz gibi ticari olarak satılan jel buzları da kullanabilirsiniz.

Burnunuzun temizliği ve bakımı önemlidir. Size önerilen krem ve spreyleri düzenli kullanmanız ameliyat sonrası kanama, enfeksiyon riskini azaltacağı gibi konforunuzu da arttıracaktır.

Ilık suyla ve süresini kısa tutmak kaydıyla duş alabilirsiniz ancak burun bölgesine ve bandajlarınıza su değdirmemelisiniz. Saçlarınızı birinin yardımıyla yıkayabilir veya kuaföre gidebilirsiniz.

Ev içinde sık sık kısa yürüyüşler yapın, kendinizi iyi hissederseniz dışarı çıkabilirsiniz.

Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin, ameliyat sonrası vücudunuz normalden fazla su tüketecek ve normalden fazla sıvı kaybedecektir.

Beslenmenizde özel olarak dikkat etmeniz gereken sadece birkaç başlık var; sıcak, baharatlı ve çok çiğneme gerektiren sert yiyecekler tüketmeniz önerilmez.

İlk 2 ay gözlük kullanmanız, cilt bakımı yaptırmanız, sivilce ve siyah nokta temizliği yaptırmanız önerilmez, süre kişiye göre uzayabilir, daha kısa da olabilir.

Düzenli spor yapan bir kişiyseniz 3 haftadan sonra hafif sporlar yapabilirsiniz, ağır antrenmanlar ve takım sporları içinse 45 gün beklemenizi öneriyoruz. Profesyoneller için koruyucu maskeler kullanılması uygundur.

Ameliyat sonrası ilk üç aylık dönemde cildiniz renk değişimlerine, lekelenmelere daha açık olacağı için güneş koruyucu kullanmanız önemlidir.

Ameliyat sonrası konforlu ve keyifli bir süreç dilerim.

71 views
bottom of page